Piraten, Kapers en hun erfenis
Piet Hein en de Duinkerker Kapers, verheerlijkt en verafschuwd afhankelijk van in welk land je woont …
Maar was er verschil tussen beide en was iedere piraat en kaper en andersom?
In deze presentatie volgen we het boeiende verhaal van piraten, kapers en hun erfenis.
En met name dit laatste is meer dan verrassend en geeft een prachtig beeld van de 17e, 18e en 19e eeuw
aan de hand van liefdesbrieven, kinderbrieven, scheepspapieren, reclamefolders, ja zelfs zaad van planten en bladmuziek.
Kortom: te veel om op te noemen.
De KRO heeft destijds aandacht hieraan geschonken in het programma “Brieven Boven Water”.
Een onderwerp dat momenteel internationaal in de belangstelling staat!
Zie ook mijn publicaties.
Een Edelman te midden der kapers, Baron Andries van Pallandt van Eerde op het Kapereiland Guernsey.
De Kaperpraktijk in de 17e, 18e en 19e eeuw.
Baron Andries van Pallandt van Eerde heeft als passagier een kaping meegemaakt en werd gevankelijk naar het kapereiland Guernsey gebracht. Zijn belevenissen heeft hij opgeschreven in een dagboek, maar deze zijn ook terug te vinden in de processtukken in The National Archives in Londen
In deze (rijk geïllustreerde) presentatie wordt ingegaan op de praktijk van het kapen, krijgt u een overzicht met fraaie voorbeelden van hetgeen in de Archieven aanwezig is en hoort u het verhaal van Andries van Pallandt.
Finland, een land vol verrassingen.
Presentatie waarin enerzijds ingegaan wordt op de verrassende geschiedenis en de taal van dit land en anderzijds diverse toeristische hoogtepunten, de Fin en het leven aldaar centraal staan. Veel illustraties.
Onderwerp n.a.v. diverse (werk)bezoeken aan Finland en verblijven bij Finse vrienden.
okt 2007 Nut-Ommen, 2013 VU De Wolden, 2015 VU Hoogeveen
Krishnamurti in Oost-Nederland.
In de periode 1924-1938 was het landgoed Eerde bij Ommen het spirituele Centrum van de wereld. Althans volgens de duizenden aanhangers van de “Ster in het Oosten” die uit meer dan vijftig landen naar Oost-Nederland trokken om de komst van Krishnamurti, de nieuwe wereldleraar mee te maken.
Op de Besthmenerberg verrees een groot Centrum waar allen konden kamperen, discussiëren, mediteren en verder nadenken over de betere wereld die zou komen.
Bekende Nederlanders als Jan Campert, Jons Viruly en ook Greet Hofmans waren geregelde gasten.
Maar ook internationale beroemdheden zoals de dirigent Leopold Stokowski.
En verder liepen er directe lijnen naar de vernieuwende architectuur: Brinkmans en Van der Vlucht (de Van Nellefabriek in Overschie), K.P.C de Bazel (Handelsgebouw in Amsterdam) en naar industriële vormgeving (Glasfabriek Leerdam). Tijdens de bezettingsperiode werd het terrein gebruikt voor het Strafkamp Ommen.
Deze fascinerende geschiedenis wordt uit de doeken gedaan middels een Power-Point presentatie met veel verrassende illustraties.
De presentatie kan gevolgd worden door een wandel- of fietsexcursie naar dit gebied.
mrt 2007 Nut-Ommen, dec 2008 Beleidsmakers Natuur- en landschapbescherming, De Wolden Volksuniversiteit, maart 2012 Hoogeveen Volksuniversiteit, 9 maart 2010 Bibliotheek Ommen, 2012 Ath. Bibliotheek Deventer, Vechtgenoten, 2913 Het Nut Vollenhove
Franstalig Canada
400 jaar geleden werd Québec door de Fransen gesticht. Gedurende een periode van 100 jaar hebben de Fransen getracht een nieuw Frankrijk te stichten in dit deel van de wereld. Uiteindelijk werden ze door de Engelsen verslagen, maar taal, cultuur en plaatsen doen nog steeds aan het oorspronkelijke moederland denken.
Deze lezing gaat vooral in op de historie van dit gebied en vertelt tevens het verschrikkelijke verhaal van de Acadiërs.
Power-point presentatie.
okt 2007 Nut/Alliance-Française Ommen, nov 2008 Alliance Française Den Helder, febr. 2009 AF
Zeeuws Vlaanderen, mrt 2009 AF Amersfoort, sep 2009 AF Roosendaal, okt 2009 AF Gouda, jan 2010
AF Het Gooi, mrt 2010 AF Roermond, 2011 AF Apeldoorn, 2013 AF Ommen, 2013 AF Dalen/Coevorden, 2015 AF Gooi
Een gemeente in de Franse tijd
In 1810 werd Nederland een deel van het Franse Keizerrijk en werden er gemeenten gesticht naar Frans model. Deze lezing gaat in op de overgang van de Republiek naar de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland en later een onderdeel van het Franse Keizerrijk.|
De lezing wordt geïllustreerd door correspondentie en stukken uit een gemeentearchief, waaruit de concreet wordt welke ingrijpende veranderingen er zo’n tweehonderd jaar gelden in Nederland hebben plaatsgevonden.
okt 2008 Nut/Alliance Française Ommen, 2011 Zuidwolde, Deventer, 2013 Apeldoorn, 2014 Gooi, 2016 Hoogeveen
In opdracht:
Presentaties over Frankrijk en de Franstalige wereld.